HOW KıDEM TAZMINATı CAN SAVE YOU TIME, STRESS, AND MONEY.

How Kıdem tazminatı can Save You Time, Stress, and Money.

How Kıdem tazminatı can Save You Time, Stress, and Money.

Blog Article

1475 sayılı İş Kanununda kıdem tazminatının tavanını aşan işverene hapis cezasıyla para cezası verileceği, ödenen fazla ücretinde devlet hazinesine aktarılacağı yönündeki madde 4857 sayılı iş kanunundan çıkarılmıştır.

Bu bilgiler ışığında tüm dosya kapsamının incelenmesi ile, davacının 31.12.2013 tarihinde kardeşi ile birlikte yeni bir iş yeri açmak amacı ile iş yerinden ayrıldığı, davacının Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurusunun makul sürenin geçirilmesinden sonra yapıldığı, bu nedenle davacının iş yerinden emeklilik nedeni ile ayrıldığının kabul edilemeyeceği anlaşılmakla davacının kıdem tazminatına yönelik talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulüne karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir (Yargıtay nine.HD-Karar : 2020/7495).

İşçi kendi isteği ile ayrılıyorsa ayrılma nedeni İş yasasının 24, maddesinde belirtilen işçinin haklı bir nedene dayanarak derhal işi bırakması şartworkına bağlı olması.

Mevcut durumda erkekler askere giderken, bayanlar evlenip evlilik nedeniyle iş sözleşmesini feshederken kıdem tazminatı almaya hak kazanmaktadırlar. Ancak fonla beraber bu tarihe karışacak. Askerlik veya evlilik sebebiyle tazminat alınamayacak.

Önümüzdeki aylarda kıdem tazminatı reformunun TBMM gündemine gelmesi ve toplumsal uzlaşmaleın sağlanması halinde one Ocak 2020 tarihinden itibaren de fonda kesintilerin yapılmaya başlanmasını bekliyorum.

Davacı tanıklarının iş sözleşmesinin nasıl sona erdiğine ilişkin bilgilerinin olmadığı, davacı ile aynı iş yerinde çalışan davalı tanığının ise davacının kendi isteği ile iş yerinden ayrıldığını, dükkan açmak istediğini ve ayrıldıktan sonra da açtığını beyan ettiği görülmüştür.

Bununla birlikte kıdem tazminatından sadece damga vergisinin kesildiğini bilmelisiniz. Yani işvereninizin başka bir isim altında kesinti yapmasının mümkün olmadığını aklınızda bulundurun.

Farklı şekilde tanımlanan kıdem tazminatı, işçinin işverene bağlılığının ve sadakatinin bir karşılığı olup kanunda gösterilen fesih hallerinde en az bir yıllık çalışması olan işçiye veya işçinin vefat etmesi halinde de bu işçinin hak sahiplerine işveren tarafından ödenmesi gereken paradır.

İş sözleşmesi hayat boyu işçiyi bağlayabilecek sözleşmelerden değildir. Eğer işçinin yasal olarak emeklilik zamanı gelmişse kıdem tazminatına kendiliğinden hak kazanır.

Öncelik olarak işçinin haklarını işverene karşı korumaya alır. Ancak işçinin tutum ve davranışlarına karşı da işvereni korumaya alır.

İşverenin işçiyi işten çıkarması veya bazı hallerde işçinin istifası kıdem tazminatı sonucunu doğurabilir. Bu yazımızda kıdem tazminatına Kıdem tazminatı ilişkin

Alt işveren işçi temin ettikten sonra alt işverenin değişmesi, alt işveren işçilerini zor durumda bırakmaktadır.

Davalı ise iş sözleşmesinin davacının istifası ile sona erdiğini, emeklilik iradesi de olmadığından tazminat hakkı olmadığını savunmuştur.

Haberturk.com yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.

Report this page